Burger Partij Amersfoort ( BPA )
Fractie
College van B&W der Gemeente Amersfoort T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper Amersfoort, 22 januari 2004
Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,
Op grond van artikel 37 Reglement van Orde voor de Raad, wil de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.
Inleiding. In de gemeente Amersfoort loopt een project waarin de schuldhulpverlening wordt gereorganiseerd. Niet alleen het schuldprobleem wordt aangepakt maar ook de achterliggende problemen die hebben geleid tot het in de schulden komen van de betreffende personen. Een van de organisaties die actief is in dit proces is de Stadsbank Midden Nederland. De gemeente Amersfoort is hier aandeelhouder in.Het kwam de BPA ter ore dat er in de nieuwe structuur wel taken zijn weggelegd voor de Stadsbank, maar niet meer de schuldhulpverlening. De schuldhulpverlening wordt overgenomen door het Bureau Sociale Raadslieden. Oorspronkelijk schijnt dit via een mens- volgt- zijn of haar werk- procedure te zijn gegaan, maar daar schijnt een einde aan te zijn gekomen. Gevolg hiervan is dat er ontslag dreigt voor de huidige 4 ervaren schuldhulpverleners van de Stadsbank terwijl het Bureau Sociaal Raadslieden extern nieuwe krachten inhuurt. Dit lijkt mij de kwaliteit en de continuïteit van de schuldhulpverlening niet ten goede komen. De BPA stelt graag onderstaande vragen:
In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording,
Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ), Hans van Wegen. _____________________________________________________________________ ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 24 februari 2004). _____________________________________________________________________ 1, 2 en 3.Algemeen De Stadsbank Amersfoort is in 1999 opgegaan in de Stadsbank Midden Nederland (SMN). Het college is deel gaan uitmaken van het bestuur van de SMN. De SMN heeft een zakelijke, bancaire vorm van dienstverlening, waaronder schuldbemiddeling. Wij hebben ervoor gekozen, in overleg met het gehele veld van instellingen die bij schuldhulpverlening zijn betrokken, integrale schuldhulpverlening in Amersfoort in te voeren (b&wbesluit d.d. 1 juli 2003). Het besluit houdt in dat fors wordt geïnvesteerd in de schuldhulpverlening, met name in de begeleiding van cliënten, gericht op het tot een goed einde brengen van het schuldhulpverleningstraject en op het blijvend schuldenvrij verder kunnen gaan. Daartoe zet de stichting ISR een nieuw bureau schuldregeling op, met een 1-loket functie voor alle schuldhulpvragen in Amersfoort, waarbinnen de taken intake, begeleiding, regie en coördinatie worden uitgevoerd. De SMN behoudt de taken schuldbemiddeling en schuldsanering. Het nieuwe bureau schuldregeling is begin januari 2004 operationeel geworden met de uitvoering van de intake en begeleiding van cliënten van de Hoofdafdeling Sociale Zekerheid als eerste stap. De pilot schuldhulpverlening, die een aantal jaren de intake en begeleiding van deze cliënten met schuldproblemen uitvoerde, is beëindigd. De hulpverlening aan de cliënten van de pilot is naadloos overgegaan naar ISR. ISR bereidt als volgende stap voor: het open gaan voor alle Amersfoorters met een schuldhulpvraag. In de nota bij het besluit over invoering van integrale schuldhulpverlening in Amersfoort is opgenomen dat, aangezien sprake is van overdracht van taken, de stichting ISR, gelet op het principe mens volgt werk, in overleg treedt met de SMN over wensen en mogelijkheden van overstap van medewerkers. Dit overleg is momenteel gaande. Wij verwachten dat partijen er in onderling overleg uitkomen. Wij hebben geen informatie ontvangen dan wel signalen opgevangen dat het overleg niet naar wens verloopt. Uiteraard zijn wij bereid indien partijen dat wensen in het overleg betrokken te worden.
| ||